Eskiden “insan kaynakları” nın yani çalışanı değer olarak görme politikalarının bir departmanı olmadığı fakat buna rağmen çalışanların kurumlarına oldukça bağlı kaldığı, kendisine verilen değeri hissettiği hatta çoğu zaman çalışanın emekli olarak kurumdan ayrıldığı yönetim anlayışlarını görmekteyiz.
Günümüze gelindiğinde ise hemen hemen her kurumda “insan kaynakları departmanı” odası olduğu fakat yapılan uygulamalarda “insan” ın hakkettiği değeri görmediği veya hissedemediği bir çalışma dünyası ile karşı karşıyayız
Peki İK Departmanların Hedefleri ne olmalı?
Dünyada insan değerini arttırmaya yönelik çalışmaları takip etmelidir.
İçinde insanın olduğu her şeyin sürekli gelişim halinde olduğunun farkına varmalı ve ben zaten biliyorum dememelidir. İK alanında sürekli kendini geliştirmelidir. Kendi kurum kültürünü ortaya çıkarmalı, başvuru formlarını, iş ilanlarını, kurumsal değerlerini ve sistemlerini başka kurumlardan kopyala yapıştır yapmamalıdır
İş analizlerini doğru oluşturmalıdır. Mülakat tekniği kullanmadan sadece yaşayarak öğrendiği ya da; Neden sizi seçelim? Kendinizde en beğenmediğiniz üç özelliğiniz nedir? gibi bir yerlerde okuduğu ezbere sorularla mülakata girip, bu aday “iyi” dememeli, adayın enerjisi ile mülakat yapmaktan ve buna göre karar vermekten kaçınmalıdır.
İnsan psikolojisi konusunda eğitimler almalıdır, 20 TL. ye internet üzerinden satılan güvenilirlik ve geçerliliği bilimsel olarak ispatlanmamış testlerle kişilik analizi yapılmayacağını bilmelidir.
Sosyoloji eğitimleri almalıdır toplum kültürünü ve çalışan kişilik özelliklerini insanların tek başına veya grup içerisinde davranışlarının nasıl değiştiğini analiz etmelidir.
Diğer tüm departman yöneticilerini İK konusunda geliştirmelidir. Mesela kurumunda ihbar sürelerini bilmeyen yönetici kalmamalıdır.
Sadece prim ile veya motivasyon yemekleri, bowling, tekne gezisi, vb. uygulamalarla çalışanlar için toplu bir şeyler yapmanın yanında bireysel fark yaratmalıdır.
İnsan Kaynakları Üssü farklı uygulamaları;
- Yöneticileri, çalışanların psikolojisinden anlayarak yönetecekleri şekilde psikoloji ve sosyoloji uzmanlarınca hazırlanmış eğitim içeriği ile “psikoloji ve yönetici koçluğu eğitimleri” ile geliştiriyoruz
- Çalışanlarınız ile birebir koçluk görüşmeleri yapıyoruz hayata ve kuruma karşı vizyonlarını ve özgüvenlerini geliştiriyoruz.
- Kurumuzun ezbere değil gerçeklere dayanan verilerle ve değerler analizi çalışmamızla kurum değerlerini ortaya çıkarıyoruz çalışanların değeri ile üst yönetimin değerlerini kıyaslıyoruz.
- Tüm çalışanlarınıza değerler ve ilkelerinizin benimsenmesi için belirlenecek değerler doğrultusunda sahiplenme ve davranış değişikliği eğitimleri veriyoruz.
- Yine tüm çalışanlarınıza yeniliğe açık olma, değişime direnç göstermeme, sorumluluk alma ve takım çalışması konularında eğitimler veriyoruz ve sonrasında davranış değişikliklerini ölçüp size raporluyoruz.
- Çalışan memnuniyet anketlerini rafa kaldırıyor tüm dünyada uygulanan “stay interview” görüşmelerini başlatıyoruz. Çalışanlarınızın neden mutlu olduklarını tespit edip kurumun güçlü yönlerini ortaya çıkarıyoruz
- Kariyer Planlamasını bırakıp IK Departmanınız ile birlikte “Yetenek Yönetimi” planlaması yapıyoruz.
Görüşmelerimiz sonrası bir taraftan çalışanların kişisel gelişimlerinin ve motivasyonlarının arttırılarak örgüte bağlı olmalarını sağlıyor diğer taraftan insan kaynağı açısından verimsiz ve atıl çalışanlar konusunda kurumlara ayrı bir raporlama yapıyoruz.
Uzm. Klinik Psikolog Erkan ÇİFTE
erkan.cifte@ikussu.com