Denge Değerleme Şirketinin vizyon toplantısına Motivasyon Konuşmacısı olarak davetliydim. Kişileri motive etmek çok keyiflidir; fakat kişinin iç motivasyonunu öğrenmesi çok daha önemlidir. Zaten konuşmamda katılımcıları motive etmeye çalışmaktan çok bu konuyu dile getirmeye çalışırım. Toplum olarak biz neden hep dış motivasyon talep ediyoruz? Birileri bizim için bir şey yaparsa mutlu olacağımızı ve her şeyin çözüleceğini düşünüyoruz. Ben büyük bir çoğunluğun mutlu olmayı beklediğini görüyorum. Sadece bekliyoruz. Harekete geçmek için bir şeyler olmasını bekliyoruz. Motive olmayı bekliyoruz. Hazır olmayı bekliyoruz. Önce motive olalım sonra harekete geçeriz diyoruz. Hala hazır değiliz, bir şey eksik diyoruz.
Ama “o zaman” hiç gelmiyor ve biz kolay kolay harekete geçmiyoruz.
Evet zihnimizde motivasyon ihtiyacı hep hareketten önce geliyor.
Ama bazen sistemi tersine çevirebilirsiniz. Hareket motivasyondan önce gelir anlayışını benimseyerek önce harekete geçerseniz sonra motive olmanız daha kolay olabilir. Seminerlerimde ve eğitimlerimde bunu gözlemenin mutluluğunu yaşıyorum. Seminere, neden buradayız? Bana bıraksanız burada olmak istemezdim diye başlayan çoğu katılımcı iyi ki gelmişim diye bitirmekte.
Bunu bir kitaba başlamadan önce ve bitirdikten sonra, spor, diyet vb. aktivitelere başlamadan önce ve sonrasında çok rahat sizde gözleyebilirsiniz.
Mesela zihnimizde duygular düşüncelerimizden önce gelmekte. Duygularımız şimşek ise düşüncelerimiz gök gürültüsü gibi.
Sonradan gelecekleri görebilme gücünüze öngörü yetkinliği, daha fazla fayda sağlayanı analiz edebilme ve seçebilme yeteneğine muhakeme yetkinliği denilmekte.
Çoğu kişi sonradan gelecek olumsuz şeyleri düşünmeyi öngörü yetkinliği ile karıştırır.
Harekete geçmemek için olumsuzu düşünme ve bahane öne sürme ile öngörü yetkinliği aslında çok farklı şeylerdir.
Tüm bu özellikler tekrar ettikçe gelişir.
Özet, hayatta bir sonra ki adımda gelebilecek olumlu şeyleri öngörmeye ve neleri tekrar ettiğinize dikkat edin onlar önemlidir. Bu durum işlerinizde motivasyon sağlamanız için büyük yol gösterici olabilir.
Uzm. Klinik Psikolog Erkan ÇİFTE
erkan.cifte@ikussu.com